Audi, Dakar Rallisi’ndeki üçüncü sınavı öncesinde yarışacağı aracı RS Q e-tron’u geliştirmeye devam ediyor. Yüksek voltajlı batarya ve enerji dönüştürücü gibi yeniliklere sahip öncü elektrikli güç-aktarma sistemine sahip ralli prototipi, birçok alanda iyileştirildi. Mattias Ekström/Emil Bergkvist, Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger ve Carlos Sainz/Lucas Cruz’dan oluşan deneyimli Audi ekipleri, Dakar’daki mücadelede çok sayıda ayrıntılı iyileştirmeden yararlanacak. Yeni çözümler, RS Q e-tron’u daha güvenli, daha güvenilir, daha konforlu ve daha hafif kılarken aynı zamanda ekip için bakım sürelerini de kısaltıyor.
Audi, düşük emisyonlu aracıyla Ocak 2024’te üçüncü kez dünyanın en zorlu çöl rallisine katılacak. Audi ekiplerinin 2022 yılından bu yana Dakar Rallisi’nde altı etap zaferi ve 22 günlük podyum başarısıyla RS Q e-tron’un neler yapabileceğini gösterdiğini söyleyen Audi-Motorsport Koordinatörü Rolf Michl “Bundan sonrası için önemli olan performansımızı mümkün olduğunca tutarlı kılmak ve böylece üst sıralarda mücadele edebilmek.” dedi. Audi Sport önceki performansları analiz etti, zayıf noktaları belirledi ve daha fazla geliştirme için net öncelikler belirledi. Projenin yeni teknik yöneticisi Dr.Leonardo Pascali ve geliştirme ekibi yaz başından bu yana beş konuya odaklanıyor.
Üst düzey güvenliği daha da iyileştirme
Stéphane Peterhansel ve Carlos Sainz’ın Dakar Rallisi’ndeki kazaları Audi’yi güvenliği daha da artırmaya yöneltti. Büyük atlamalar sonrasında inişlerde oluşan yüksek dikey baskıyı azaltmayı amaçladıklarını söyleyen Dr. Leonardo Pascali “Mühendisler yürüyen aksamdaki yaylar, amortisörler ve darbe sınırlayıcılar üzerinde çalışarak yükün bir kısmını zamanla dağıttı. Bu, otomobilin genel performansı açısından çok önemli olan platformun optimum kontrolünü sağlıyor. Koltuklardaki yeni köpük dolgular sürece ek katkı sağlıyor. Sürücü ve ön yolcu üzerindeki stresin daha uzun bir süreye dağıtılmasına ve böylece yoğun yüklerin azaltılmasına yardımcı oluyorlar.” dedi.
Mühendisler özellikle malzeme sertliğini ve köpüklerin geometrisini gözden geçirdi ve bunu yaparken kokpit sıcaklığının köpüklerin sertliği üzerindeki etkisini de dikkate aldılar. Ekipler ayrıca, Carlos Sainz’ın 2023 Dakar Rallisi’nde aracın önden darbe aldığı ikinci kazada olduğu gibi, önden sert bir darbe anında da yolcuların korumasına özen gösterdi.
Şasi yapısının önündeki CFRP çarpışma boşluğu, arazide çok önemli olan yaklaşma açısını etkilemeden daha da uzatıldı. Böylece bu tür kazalarda oluşan enerjiyi eskisinden daha iyi sönümlüyor.
Genel güvenilirlik için zekice detay çözümleri
Audi RS Q e-tron en zorlu koşullarda bile oldukça güvenilir bir yarış otomobili: Her üç otomobil de 2022 yılındaki ilk Dakar yarışında bitiş çizgisini gördü. Üç otomobilden ikisinin 2023 yılında yarışı bitirmeme nedeni teknik sorunlardan değil kazadan kaynaklanıyordu. Son derece gelişmiş güç-aktarma sistemi iyice olgunlaştığından Audi Sport güvenilirlik konusunda ayrıntılara odaklanabiliyor. Şu ana kadar jant tabanı, fren diski ve direksiyon mafsalı arasına taş sıkışıyordu. Bazen ciddi hasarlara neden oluyorlardı ve ek lastik değişimi nedeniyle zaman kaybına neden oluyordu. Tekerlek taşıyıcısı için yeni bağlantı öğeleri, taşların daha kolay atılabilmesi için daha fazla açıklık sağlıyor. Ayrıca Audi Sport artık daha sağlam jantlar kullanıyor. Bunun dışında daha sağlam lastik yanakları standart tedarikçi BF Goodrich’in yeni nesil lastiklerini daha dayanıklı kılıyor.
Daha yüksek konsantrasyon için daha iyi koruma ile konfor
Audi, özellikle deneyimli, antrenmanlı ve verimli pilot-yardımcı pilot eşleşmelerine güveniyor. Mühendisler, pilotlar için süreci kolaylaştırmak adına kokpit yalıtımı ve akustik korumayı da optimize etti. Optimize edilen ön kaput, sıçrayan çamuru ve suyu daha iyi itiyor. Bu da ön camın daha temiz kalması anlamına geliyor.
Farklı alanlarda yeni çözümlerle üstün performans
Yürüyen aksamdan yazılıma, gövdeden elektrikli güç-aktarma sistemine, mühendisler, Audi RS Q e-tron’u düzenlemeler sınırlarında daha da güçlü hale getirmek için çeşitli iyileştirmeler yaptı. Ekipler amortisörler ve yaylarla çalışarak bileşenlerin performansını iyileştirdi. Yeni, daha sağlam lastiklerin ağırlığı arttıkça 2.100 kilogramlık ağırlık sınırını tutturmak adına çeşitli bileşenler ağırlık açısından optimize edildi. Bu arka kaporta dışında daha küçük fren kaliperleri ve yolcunun ayak dayaması için de geçerli. Ayrıca düzenlemeler Audi’nin T1U modeli ile T1 sınıfındaki rakipleri arasındaki güç-ağırlık oranını da değiştiriyor. Elektromotorların 2023 sezonu başında 263 kW olan maksimum gücü (verim katsayısı dahil), kural değişikliğiyle Dakar Rallisi’nde 271 kW oldu. Ayrıca Ocak 2024 itibarıyla 286 kW’a çıkacak. Düzenlemeler aynı zamanda, rakip T1 modellerinin ağırlığını 10 artışla 2.010 kilograma çıkartıyor.
Daha kısa çalışma ve daha iyi sonuçlarla iyileşen bakım süreleri
İyileştirme arayışı içinde olan Audi Sport geliştirme ekibi, rallilerdeki günlük bakım süreçlerini de inceledi. Ayrıntıları kapsayan çok sayıda pratik fikir sayesinde bakım sürecindeki birçok çalışma adımı basitleştirildi.
Örneğin, değiştirilen vida bağlantıları, geliştirilen alet tutucuları, sıvılar için optimize edilen dolum cihazları, gövde parçaları için yeni kilit çözümleri ve yapıştırma yerine vidalı bağlantılar, bakım ve onarım sürecinin basitleşmesine ve daha hızlı yapılmasına olanak sağlıyor.
“Mühendislik ekibimiz RS Q e-tron’u birçok yaratıcı çözümle daha da geliştirdi” sözleriyle değerlendirmesine başlayan Motor Sporları Direktörü Rolf Michl ekledi: “Pilot ve yardımcı pilotlar dışında tüm teknik ekip ve mühendisler de son derece yaratıcı çözümlerden yararlanıyor. Bu da Dakar Rallisi’ne olabildiğince iyi hazır olduğumuz anlamına geliyor.” Audi, yıl ortasından bu yana değişiklikleri kademeli olarak devreye aldı ve testlere başladı. Böylece tüm yeniliklerin 2024 Dakar Rallisi için zamanında hazır olmasını sağlıyor.