VavaCars, VavaAI ile Temmuz ayı ikinci el araç fiyat endeksini açıkladı

VavaCars, VavaAI ile Temmuz ayı ikinci el araç fiyat endeksini açıkladı
12.08.2024
A+
A-

VavaCars’ın her ay düzenli olarak yayımladığı VavaAI Fiyat Endeksi Temmuz 2024 sonuçlarına göre, ikinci el araç fiyatları sabit kaldı. Fiyatların mevduat faizi, döviz ve enflasyon artışına göre geride kaldığını belirten VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “Aracını satmak isteyenler, fiyat beklentilerini yakalamak için 2-2.5 aya varan satış süresini göz önünde bulundurmalı” dedi.

Türkiye’nin önde gelen online ikinci el araç platformu VavaCars, yapay zeka ile geliştirdiği VavaAI Fiyat Endeksi’nin Temmuz 2024 sonuçlarını açıkladı. VavaCars’ın kamuya açık verilerin analizini yaparak hazırladığı rapora göre, mayıs ve haziran aylarında düşüş gösteren ikinci el araç fiyatları Temmuz’da sabit kaldı.

Enflasyon yedi ayda yüzde 28,7 arttı

TÜİK verilerine göre, 2024 yılının başından yedinci ayın sonuna kadar enflasyon yüzde 28,7 dolar kuru da yüzde 12,4 oranında arttı. VavaAI Fiyat Endeksi verilerine göre ikinci el araç fiyatları ise senenin ilk 6 aylık döneminde toplam yüzde 6’lık yükseliş kaydederken temmuz ayında sabit kaldı.

“Fiyatlar reel anlamda geride kalmaya devam ediyor”

Endeks sonuçlarını değerlendiren VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, şunları söyledi: “İkinci el araç fiyatlarındaki nominal düşüş hızı önceki aylara göre yavaşlamış olsa da mevduat faizi, döviz ve enflasyon gibi veriler göz önüne alındığında, fiyatlar reel anlamda geride kalmaya devam ediyor. Araç satmayı düşünen bireysel müşterilerin, fiyat beklentilerinde 2-2.5 aya varan ortalama satış süresini göz önünde bulundurmaları kritik bir unsur. Yakın zamanda düzenlediğimiz anket sonucunda ikinci el araç satışlarının 8-10 haftayı bulan sürelere uzadığını gördük. Enflasyonist ortam, ekonomideki dalgalanmalar, büyük harcamaların ertelemesine sebebiyet veriyor. Bu süreçte gerek fiyat düşüşünün devam etme riskini, gerek diğer enstrümanlara karşı değer kaybını ve alternatif yatırım fırsatlarını kaçırma olasılığını hesaba katmak doğru olacaktır.”

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.