Getmobil Levent Yenileme Merkezi açıldı

Getmobil Levent Yenileme Merkezi açıldı
20.09.2024
A+
A-

Türkiye’de 2018 yılından beri teknolojik cihazların değerlendirilmesi, yenilenmesi ve onarımı alanında faaliyet gösteren Getmobil, Levent’te yeni Yenileme Merkezi’ni açtı. 

Türkiye’de 2018 yılından beri teknolojik cihazların değerlendirilmesi, yenilenmesi ve onarımı alanında faaliyet gösteren Getmobil, Levent’te yeni Yenileme Merkezi’ni açtı. Büyük ilgi gösterilen açılış töreni, influencerlar, basın mensupları ve Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla gerçekleşti.

Getmobil kurucu ortağı Mehmet Uygun, törende yaptığı konuşmada sektördeki yenilikleri ve gelecekteki hedefleri paylaştı. Şirket, kullanılmış elektronik cihazları yenileyerek hem cihazların ömrünü uzatmayı hem de elektronik atıkların azaltılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Amaç, ithalatı azaltmak

Mehmet Uygun, dünya genelinde teknolojiye olan yüksek ilginin her yıl milyonlarca ton elektronik atık üretilmesine sebep olduğuna dikkat çekti. Bu bağlamda Getmobil, sürdürülebilir bir teknoloji kullanımı ve yenilenmiş cihazların güvenli bir şekilde satışa sunulmasını sağlayarak ithalatı azaltmayı amaçlıyor. Kurucu ortak Mehmet Uygun, 1 yıl içinde bayi sayısını 1000’e, 2 yıl içinde ise 3000’e çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da açılış töreninde yaptığı konuşmada Getmobil’in yenileme merkezinin sektöre önemli katkılar sunacağını vurguladı. Kacır, Türkiye’nin teknoloji üretimindeki başarılarının altını çizerek, elektronik atıkların geri kazanımı ve sürdürülebilir teknolojiye olan önemini dile getirdi. Bakan, yenilenmiş cihazların, elektronik atıkların azaltılmasına ve ekonomiye önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

300 milyon dolar ithalatı engelleyecek

Getmobil kurucu ortağı Mehmet Uygun, Getmobil Levent Yenileme Merkezi’nin açılışında, şunları söyledi. “Dünyada örnek gösterilen Türkiye’deki yenileme sektörü devletimizin desteği ve regülasyonları sayesinde ciddi bir gelişim kaydetti. Yeni düzenleme ile beraber kullanılmış telefonlar, müşterilerin gözünde güven oluşturan bir sisteme kavuştu. Ayrıca bu sistemin sürdürülebilirliğe hizmet etmesi ve garanti verilerek satılan yenilenmiş cihazların ithalatın önünü kesmesi sektöre olan ilgiyi arttırdı. Bu değerli destekleri için devletimize ve bakanlığımıza da teşekkürlerimi sunuyorum.

1 yıl içinde bayi sayımızı 1000’e, 2 yıl içinde ise 3000’e çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca sektörün resmileşmesiyle birlikte %200 büyüme sağlayarak, 300 milyon dolar kadar ithalatı da engellemeyi planlıyoruz. En kısa zamanda ülkemizde edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübe ile yurt dışı ülkelere açılacak, 500 milyar dolar değerindeki global pazarda ülkemizin bayrağını gururla dalgalandıracağız.

Yazılım altyapımız ve yerinde yenileme çözümlerimizle sektörü dijitalleştiriyor, esnafa ve iş ortaklarımıza da daha sürdürülebilir bir iş modeli sunuyoruz. Yıl sonuna kadar Yerinde Yenileme Merkezleri ile 40 noktada aylık 40 bin cihaz yenileme kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz.”

Dijital dönüşüm dalgasının getirdiği yenilikler hayatımızın artık vazgeçilmez bir parçası

Getmobil Levent Yenileme Merkezi açılış törenine katılan Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır şunları söyledi. “21. yüzyılda yapay zekâ, nesnelerin interneti, büyük veri, robotik gibi yenilikçi teknolojiler, iş modellerinin belirleyici unsurları olarak öne çıkıyor. Dördüncü Sanayi Devrimi ve beraberinde gelen dijital dönüşüm dalgasının getirdiği yenilikler hayatımızın artık vazgeçilmez bir parçası olarak yer alıyor. Bugün cep telefonları başta olmak üzere mobil cihazlar; iletişim kurmamızın çok ötesinde, yapay zekâ destekli kişisel asistanlarımız, sağlık danışmanlarımız, finansal yöneticilerimiz ve hatta eğitim platformlarımız olarak hizmet veriyor.

Bizlerin isteği, gençlerimizin teknolojinin yalnızca tüketim kısmında kalmakla yetinmeyip, teknoloji üretiminin de bizzat parçası olmalarıdır. Bu vizyon doğrultusunda; Ar-Ge teşviklerimizle; teknopark uygulamalarımızla; TÜBİTAK desteklerimizle; dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’le teknolojinin öncüsü Türkiye’yi inşa ediyoruz.

Dijital teknolojiler insanlığın huzuru ve refahı için yeni fırsatların kapılarını aralarken, tüketim hırsı ve kaynakların kontrolsüzce tüketimi ihtirasına bağlı olarak önemli bir dar boğazdan geçiyoruz. Dünya kaynaklarının sınırsız olduğu kanısıyla her geçen gün artan tüketim iştahı maalesef çağımızın önde gelen sorunları arasında yerini almış durumdadır.

Elbette elektronik pazarı her yıl yeni bir ürünü piyasaya sürerek, dün kendi ürettiği kusursuz ürünü bugün “eski” olarak nitelendirmesi, satış politikasını da bu yönde belirlemesi, tüketicileri “en iyisini” satın alma gibi bir kısır döngüye sokuyor. Ürünlerin kullanıcılar tarafından henüz ömrü dolmadan, adeta tek kullanımlık olarak görülerek terk edildiği bu kısır döngü daha fazla kaynak tüketimi ve maalesef daha çok atığa sebebiyet veriyor.

Türkiye olarak hepimizin yakından şahit olduğu bu tabloda yer alan kısır döngüden ancak kaynakları verimli kullanarak çıkabiliriz. Sınırları ve kaynakları zorlayan bu süreci tersine çevirmek bizler için en az katma değerli ve yüksek teknolojili üretim kadar önem arz ediyor. Fikr-i firar içinde tüketerek değil, rasyonel fayda sağlayıp değer üreterek sürekli, sürdürülebilir ve kalıcı bir sistem kurgulamak mecburiyetindeyiz.

Üretim, tüketim ve geri dönüşüm olmak üzere tüm aşamalarda çevresel etkileri en aza indirerek ekonominin ve doğal kaynakların yükünü hafifletmekte kararlıyız. Özellikle elektronik ürünlerin ömrünü tamamlaması sonucu ortaya çıkan e-atıklar, içerdikleri değerli metaller ve toksik maddeler nedeniyle özel atık kategorisini oluşturuyor. 

E-atık geri dönüşüm tesislerine sağladığımız teşviklerle elektronik atıkların ekonomiye yeniden kazandırılması için ülkemizde önemli bir altyapı oluşturduk. 2012 yılından bu yana elektronik atıkların geri dönüşümüne yönelik toplam yatırım tutarı 2 milyar lirayı aşan 16 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında hayata geçirdiğimiz “Türkiye’nin Nadir Toprak Elementleri Araştırma ve Yenilik Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi”yle de; Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) bünyesinde elektronik atıklardan nadir toprak elementlerinin çevreci yöntemlerle geri kazanımına imkân tanıyacak bir pilot geri dönüşüm tesisi de kuruyoruz.

Sektörde haksız rekabeti önleyen, standart sağlayan ve tüm bunları yasal düzenlemelerle hayata geçiren ilk ülke olarak da emsal teşkil ettik. Kurduğumuz güçlü mevzuat altyapısı ve yenilenmiş telefonlar için sunduğumuz vergi avantajı da yenilenmiş cihaz sektörümüzün büyüme ivmesini yükseltti. Sektörümüz girişim sermayelerinin radarına girdi. Bugün açılışını yapacağımız Getmobil Yenileme Merkezi’yle, aslında modern çağın en önemli teknolojik devriminin merkezinde yer alan bu cep telefonlarının yaşam döngüsünü uzatmada ülkemiz için önemli bir altyapıyı devreye alıyoruz.

Sürdürülebilir ekonomi inşasında önemli katkı sunacak bu tesis aynı zamanda elektronik ithalatını kayda değer düzeyde azaltmamıza da yardımcı olacak. Her yenilenen cihaz, her geri dönüştürülen parça, gelecek nesillere bırakacağımız mirasın bir değeridir.” 

Açılış töreninin ardından Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, teknoloji basını temsilcileri ve influencer’larla beraber Getmobil Yenileme Merkezi’nin içinde bir tur gerçekleştirildi ve telefonların nasıl yenilendiği, hangi işlemlerden geçtiği ve resmi satışa nasıl hazır hale getirildiği adım adım izlendi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.