IAA Transportation 2024: Bosch, kamyon ve kamyonetler için yazılım ve teknolojiyle büyüyor

IAA Transportation 2024: Bosch, kamyon ve kamyonetler için yazılım ve teknolojiyle büyüyor
18.09.2024
A+
A-

Yük taşımacılığı ekonominin önemli bir ayağıdır. Yeşil dönüşümün başarılı olabilmesi için mal taşıyan ticari araçların alternatif güç aktarma sistemleriyle donatılması gerekiyor. Sonuç olarak, sektör hareket halinde ve Bosch buna öncülük ediyor. Teknoloji şirketi, ürün ve çözüm portföyünü genişletiyor ve bir kez daha çeşitliliğe odaklanıyor. Bosch Yönetim Kurulu Üyesi ve Mobilite İş Sektörü Başkanı Markus Heyn, bu yıl Hannover’de düzenlenen IAA Transportation fuarında yaptığı konuşmada, “Ticari araçların alternatif güç aktarma sistemlerine geçişi, ancak teknolojide nötr kalırsak ve her türlü güç aktarma sistemini geliştirmeye ve daha verimli hale getirmeye devam edersek başarılı olacaktır. Önümüzdeki yıllarda, küresel yük taşımacılığında devam eden büyümenin ve ticari araçlar için alternatif güç aktarma sistemlerine eşzamanlı geçişin, işimiz için büyümede yeni bir artış sağlamasını bekliyoruz. Bizim için büyük araçlarla olan işimiz küçük bir konu değil; Mobilitede satışlarımızın dörtte birini kamyon ve kamyonetlerden elde ediyoruz.” dedi.

 

Küresel araç üretiminin 2024 yılında bir önceki yıla oranla durgunlaşması bekleniyor. Son çeyreğin iyi geçeceği varsayımıyla şirket, çok zorlu pazar ortamına rağmen 2024 yılında Bosch Mobilite’de hafif bir satış büyümesi öngörüyor. Bosch Mobilite, 2029 yılına kadar 80 milyar Euro’nun üzerinde küresel satış gerçekleştirmeyi hedefliyor.

 

Ticari araç işi için yeni yapılanma

Bosch, küresel yük taşımacılığındaki büyümeden ve alternatif güç aktarma sistemlerine geçişten kaynaklanan büyük fırsatları değerlendirmek istiyor. Bu amaçla şirket, ticari araç işini Mobilite iş sektörü içinde yeniden düzenleyecek. Ocak 2025’ten itibaren, Ticari Araçlar ve Arazi Araçlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Jan-Oliver Röhrl’ün liderliğinde, şirket önemli yetkinliklerini yeni bir iş biriminde toplayarak, kamyonlar ve otoyol dışı uygulamaları için sistem geliştirme ile ürün ve portföy yönetimini bir araya getirecek. Röhrl, IAA Transportation 2024’teki konuşmasında “Bu yeni yapının müşterilerimize fayda sağlayacağına ve bunun sonucunda daha da büyük bir başarıyla iş birliği yapacağımıza inanıyoruz. Birlikte, ticari araçları daha verimli ve güvenli bir şekilde yollara çıkarmak istiyoruz.” dedi.

 

Bosch bunu başarmak için güç aktarma sistemlerinin çeşitliliğine ve teknoloji nötrlüğe odaklanıyor. Şirket içi tahminlere göre, 2030 yılında küresel olarak yeni tescil edilen altı tondan ağır tüm ticari araçların yaklaşık yüzde 20’sinin batarya-elektrikli güç aktarma sistemlerine sahip olacağı, yakıt hücrelerinin ise yaklaşık yüzde 3’lük bir paya sahip olacağı varsayılıyor. 2035 yılına gelindiğinde ise her üç kamyondan birinde batarya, her on kamyondan birinde ise yakıt hücresi bulunacak. Bu noktada, daha az sayıda da olsa hidrojen motoru da yollarda olacak. Açık olan bir şey var: Yük taşımacılığı ancak uygun altyapı mevcutsa elektrikli hale gelebilir. Heyn, “Almanya ve Avrupa’da elektrikli şarj istasyonlarının ve hidrojen dolum istasyonlarının tutarlı ve daha hızlı bir şekilde genişletilmesine ihtiyacımız var.” dedi.

 

Bosch’a göre, çeşitli güç aktarma teknolojileri birbirleriyle rekabet halinde değil; tam tersine çeşitlilik, üreticilerin her uygulama için en uygun çözüme karar vermesine olanak tanıyor. Bu da Bosch’un yalnızca bataryalar, yakıt hücreleri ve hidrojen motorları için güç aktarma teknolojilerini daha da geliştirmekle kalmayıp, aynı zamanda modern içten yanmalı motorları daha da verimli hale getirdiği anlamına geliyor. Ve özellikle mevcut araç filosunun büyüklüğü göz önüne alındığında, sentetik yakıtlar iklim değişikliğinin azaltılmasında da önemli bir rol oynayabilir.

 

Ticari araçlara yönelik destek sistemleri hızla gelişiyor

Bosch, IAA Transportation’da modern yük taşımacılığına yönelik fikirlerini, yeniliklerini ve çözümlerini sunuyor. Ancak Hannover’den çok uzakta bile Bosch teknolojisi, malları A noktasından B noktasına taşıma şeklimizi değiştiriyor. Örneğin Çin’de, 18 ila 49 ton ağırlığındaki ağır ticari araçlar için tam entegre bir elektrik motoru, şanzıman, debriyaj aktüatörü, invertör ve diferansiyel içeren bir Bosch e-aks seri üretime geçti. Bu çözüm hem bataryalı elektrikli araçlara hem de yakıt hücreli elektrikli modüllerle çalışan araçlara uygundur. Hindistan’da hidrojen motorlu ilk test araçları yola çıktı. Bosch bunlar için enjeksiyon sistemleri, sensörler, tank valfleri ve yazılım da dahil olmak üzere kontrol üniteleri tedarik ediyor. Bunların tamamı, hidrojen tahriki için tüm önemli bileşenlerdir. ABD’de ise Bosch ve FirstElement Fuel şirketi, 2025 yılında California’da ilk kez faaliyete geçecek olan kriyojenik pompa üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyor. Yeni pompa, sadece on dakika içinde 1.000 kilometrelik sürüş için yeterli hidrojen ile ticari araçlara yakıt ikmalini çok daha kolay ve her şeyden önce daha hızlı hale getirecek!

 

Destek sistemleri alanı da, Bosch’un ticari araç stratejisinin önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Bosch’un kendi bünyesinde yaptığı bir araştırmaya göre, ağır vasıtaların neden olduğu her sekiz kazadan biri şerit takip sistemi sayesinde önlenebiliyor. Bu sistem sadece hayat kurtarmakla kalmıyor, aynı zamanda nakliye şirketleri için maddi hasar maliyetlerini de önlüyor. Bosch’un bir diğer önemli destek sistemi, ağır vasıtalar için yakıt tasarruflu ve emisyon tasarruflu sürüş sağlayan elektronik ufuktur. Örneğin topografya, viraj yarıçapları veya trafik işaretleri hakkında veri toplar ve kamyonun kinetik enerjisini kullanmak da dahil olmak üzere aracın hızını çevresine akıllı bir şekilde uyarlar. Sistem hem otoyollarda hem de şehir içi trafiğinde çalışıyor. İçten yanmalı motorlara sahip ticari araçlar için yakıt tüketimini yüzde 5’e kadar azaltabilir ve böylece CO2 emisyonlarını düşürebilir. Elektrikle çalışan ticari araçlar daha iyi enerji verimliliğine sahiptir ve bu da onlara daha uzun bir menzil sağlar. Bir milyondan fazla araç halihazırda Bosch elektronik ufuk sistemi ile donatılmıştır.

 

Kamyon ve kamyonetler de güncellenebilir olmalıdır

Otomotiv endüstrisinin yazılım tanımlı mobiliteye yönelmesiyle birlikte ticari araçlar da bir paradigma değişimiyle karşı karşıya. Filo yönetimine yönelik ağa bağlı servis ve çözümlerin sayısının giderek artması, kamyon ve kamyonetlerin binek otomobil sektörüne benzer şekilde güncellenebilir olmasını çok önemli hale getiriyor. Burada altın kural, daha az araç bilgisayarına ve dolayısıyla aracın elektrik/elektronik mimarisinde daha az karmaşıklığa sahip olmaktır. Zeka, şu anda birkaç farklı bilgisayara dağıtılmış durumda, ancak gelecekte sadece birkaç araç bilgisayarında gruplandırılacak. Bosch, geniş bir yelpazede uygun yazılım çözümleri ve servisleri sunarken, ticari araç işi de dahil olmak üzere donanımdan yazılım tanımlı mobiliteye geçişte üreticileri destekliyor.

 

Bosch’un lojistik için L.OS (Lojistik Operasyon Sistemi) adı verilen dijital servis platformu, taşımacılık ve lojistik sektörünün karşılaştığı özel zorlukları tespit ediyor ve ele alıyor. Şirket bu alanda diğerlerinin yanı sıra Amazon Web Services ile iş birliği yapıyor. Yük nakliyecileri ve taşıyıcılar için yazılım ekosisteminin merkezinde, hepsi tek bir sorunsuz deneyim içinde olmak üzere sürücü, nakliye ve filo yönetimi, rota planlama ve park etme, finansal servisler ve tedarik zinciri şeffaflığı gibi lojistik işinin tüm yönleri için çeşitli sağlayıcıların dijital çözümlerine merkezi erişim sunan bir pazar yeri yer alıyor.

 

Bosch bağlanabilirlik çözümleri, mobilite ve lojistik hizmet sağlayıcılarının araçlarını mümkün olduğunca verimli kullanmalarına ve arıza sürelerini en aza indirmelerine de yardımcı oluyor. Bunun teknik temeli, üreticiden bağımsız olarak herhangi bir araca sonradan takılabilen, filo operatörünün çalışma ve teşhis verilerine erişmesine olanak tanıyan ve böylece çok çeşitli veri tabanlı servisleri mümkün kılan bir Bosch kontrol ünitesidir. Örneğin Retrofit Verimlilik Modülü (remodul) işlevi, bir kamyonun gittiği rotayı tanır ve hızını merkezi bir veritabanında depolanan ampirik değerlere göre bir parça ayarlar. Bu, filo operatörleri için cazip bir maliyet avantajı ile yakıt tüketimini yüzde 4’e kadar azaltabilir. Araç Sağlığı ise araçtaki hem standartlaştırılmış hem de üreticiye özgü hata kodlarını kaydeder ve bunları bulutta değerlendirir. Sonuç olarak, yaklaşan sorunlar erken bir aşamada tespit edilebilir ve anlaşılabilir bir şekilde sunulabilir, böylece örneğin erken servis önerilebilir.  Bu, beklenmedik arızaların sayısını önemli ölçüde azaltır ve operatörlerin planlama yapmasını çok daha kolay hale getirir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.